Over Mau

Waarom een bezoek van contactclown Mau zo helpend is voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking

Contact maken vanuit het hart,

open en zonder oordeel,

in het hier en nu ontmoet ik mensen.

Alles draait om verbinding,

vanuit contact ontstaat beweging. 

Want ieder mens is het waard om contact te hebben!

Omdat ik zelf in de zorg gewerkt heb, weet ik als geen ander hoe hectisch en druk het kan zijn op de werkvloer.  Echt contact maken met bewoners/clienten kost tijd, rust en afstemming. Door de hectiek is dat niet altijd makkelijk voor zorgmedewerkers. Verzorgenden en ook familie hebben vaak een ‘plan in hun hoofd’, ze willen of moeten iets van of met de bewoner of client.

Mede door mijn jarenlange ervaring, kan ik als contactclown verwachtingsloos binnenkomen en zonder plan naar de mensen toe gaan, om vandaar uit in te voelen op de mens en met al mijn zintuigen contact te gaan maken. 

In mijn werk als contactclown staat niet zozeer de schaterlach, maar de glimlach centraal. Het is natuurlijk fantastisch als ik een glimlach kan toveren op het gezicht van de ander. Maar het kan net zo goed een mooi contact zijn als de ander verdrietig of boos is.

Het belangrijkste doel van de contactclown is CONTACT maken met de ander, in wat voor vorm of emotie dan ook.

Wie is Maureen?

Ik ben Maureen en moeder van 2 volwassen kinderen. Ik heb 23 jaar in het basisonderwijs en speciaal onderwijs gewerkt als leerkracht  en van daaruit ben ik in de zorg gekomen.

Ik heb gewerkt met mensen met een verstandelijke beperking en heb 1 op 1 begeleiding gedaan. Als activiteitenbegeleidster bij mensen met dementie gewerkt en rondleidster geweest voor mensen met dementie en hun mantelzorgers bij het museum Coda in Apeldoorn. Ik heb op kinderdagverblijven en bso’s gewerkt en werk nu als coach en ambulant begeleider. Kortom; ik heb ervaring met mensen van 0 tot 100 jaar☺.

foto: Sven Scholten

Kunst & cultuur zijn belangrijke pijlers in mijn leven. Bij kunst kan je het beste naar boven halen bij de mensen. Het kan namelijk niet verkeerd, omdat je het met je hele gevoel doet. 

In mijn vrije tijd deed ik aan improvisatie theater (les gehad van Aad van der Waal) en ik heb zelf een poppen-en verteltheater gehad.

Toen ik in 2012 zocht naar meer speelervaring op het gebied van improvisatie theater, kwam ik in  aanraking met clownerie. Al snel kwam ik er achter dat de contactclown goed bij mij past.

Nu kom ik al vele jaren op ‘visite met mijn rode neus op’ bij mensen met dementie en/of een verstandelijke/meervoudige beperking.

Ik kom contact maken in de meest puurste vorm namelijk van hart tot hart. Want ieder mens is het waard om contact te hebben en vanuit contact ontstaat verbinding.

‘Het mooiste aan mijn werk zijn vooral de kleine ontmoetingen/contacten. Een plotselinge oogopslag, een blik een traan, een glimlach, iedere emotie is goed. Iemand moet zich veilig voelen en vanuit veiligheid ontstaat contact.

Belangrijker dan de inhoud is het contact dat we samen hebben, zo gebruik ik ook weinig woorden maar veel lichaamstaal/mimiek.’

Maureen

Vijf leuke weetjes over mij:

  • ik  geniet enorm van wandelen in de natuur en van rijden in onze oude eend 
  • ik houd van de zee
  • ik ben gek op terrasjes en filmpjes pakken
  • ik houd van het bezoeken van concerten en theater
  • mijn lievelings-YouTube filmpje is die van Marina Abramovic, waarbij ze stilzwijgend in de ogen kijkt van degene tegenover haar aan tafel

Klinkt interessant?

Wil je graag dat Contactclown Mau op visite komt om verbinding te maken met jouw bewoners of clienten?

Of zou je heel graag zelf leren hoe je dat doet in mijn workshop?

Neem contact met mij op en samen bekijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen!

Dikke kus, 

Maureen